Måltidsekologprogrammet, Örebro Universitet

Måltidsekologprogrammet är en mångvetenskaplig utbildning med inriktning mot måltider, klimat, miljö och hälsa. Efter studierna kan du arbeta inom alla branscher som har anknytning till livsmedel eller måltid, som inköpare, kock, informationsansvarig, konsult eller miljöchef.

Är du intresserad av måltider, klimat, miljö och hälsa? Måltidsekologprogrammet är utvecklat av Restaurang- och hotellhögskolan och Institutionen för naturvetenskap och teknik. Programmet ger dig kunskaper om mat och måltider och naturvetenskaplig förståelse omkring matens miljö-, klimat- och hälsoeffekter och miljörisker. Studierna varvas med praktiska odlingsförsök. Den första terminen läser du måltidsekologi med kurser från miljövetenskap och måltidskunskap och värdskap. De följande två terminerna ägnar du åt studier i livsmedelsförsörjningens klimat- och miljöeffekter, ekologi, botanik, fysiologi, toxikologi och mikrobiologi. Den fjärde och femte terminen fokuseras på måltiden och är förlagd till den kreativa miljön vid Campus Grythyttan. Du studerar den medvetna måltiden, sinnesupplevelser av livsmedel och måltider, livsmedelshygien, tillagningsmetoder, värdskap och bedömning och planering av måltider. Den sjätte terminens första hälft utgörs av kurser där du använder kunskaper från programmet i praktiska fall. Studierna avslutas med ett examensarbete i miljövetenskap eller måltidskunskap och värdskap.

Läs mer om programmet här.