Vill du bidra till att ta Livsmedelsverket till nästa nivå i vårt arbete med att motverka livsmedelsbedrägeri? Vi söker nu en driven utredare, som kan bidra i vår omvärldsbevakning och bland annat arbeta med analys av data och information. Hos oss gör du skillnad för konsumenter, företag och andra intressenter i livsmedelskedjan.
Engagemanget för mat och dricksvatten är idag stort och de frågor vi på Livsmedelsverket arbetar med berör alla på ett eller annat sätt. Säker mat, säkert dricksvatten och hållbara matvanor är centrala för ett hållbart samhälle. Livsmedelsverket är Sveriges myndighet på livsmedelsområdet och här arbetar några av landets främsta experter på livsmedel med kontroll, råd och vetenskap.
På Livsmedelsverket ansvarar för att samordna livsmedelskontrollen på nationell nivå. Din roll är att bidra till den utveckling som har inletts för att motverka livsmedelsbedrägerier, ett arbete som är under fortsatt uppbyggnad.
Du ingår i en arbetsgrupp som huvudsakligen arbetar med att förebygga och motverka livsmedelsbedrägerier. Gruppen tar fram väl underbyggda lägesbilder för att kunna fatta beslut. Våra underlag är baserade på riskvärdering och riktar livsmedelskontrollen mot områden där den ger störst effekt. I arbetet tar vi fram lägesbilder för att kunna fatta beslut om inriktning där livsmedelsbedrägeri har störst konsekvens för livsmedelskedjan.
Du arbetar med att inhämta information samt att analysera och aggregera data till sammanställda rapporter och underlag. Primärt utgår du ifrån data om marknader, livsmedel och kontroll. Omvärldsbevakning och att delge information i olika nätverk ingår som en naturlig del i arbetet. Andra arbetsuppgifter är att bevaka, administrera och utveckla våra kommunikationskanaler samt våra sätt att inhämta information och data inom området. Du kommer också att förbereda för och representera Livsmedelsverket och i förekommande fall Sverige i möten med externa intressenter, både i Sverige och andra europeiska länder.
Då vi har ett nära samarbete med andra enheter kan du också komma att arbeta med andra av avdelningens sakområden. Du kommer att ges god möjlighet att utvidga dina kunskaper inom livsmedelsområdet.
Enheten för märkning och exportfrämjande hanterar frågor som rör livsmedelsinformation, livsmedelsbedrägerier och livsmedelsexport. Som kollega hos oss deltar du i arbetet med att se till att maten vi äter är säker och att varken företag eller konsumenter bli lurade eller vilseledda. Livsmedelsbedrägerier medför stora konsekvenser för livsmedelskedjan och för samhället i stort. Arbetet mot livsmedelsbedrägerier är viktigt för att upprätthålla rättvisa konkurrensvillkor för företagen och säkra konsumenternas och företagens rätt till pålitlig livsmedelsinformation.
Vi söker dig som har relevant universitets-/högskoleutbildning, gärna inom samhällsvetenskap eller statsvetenskap. Du ska ha aktuell kunskap om och erfarenhet av hur man identifierar och värderar risker på ett systematiskt sätt. Du har erfarenhet av kommunikativt och utåtriktat arbete och har mycket goda språkkunskaper i svenska och goda kunskaper i engelska. Du har även aktuell erfarenhet av projektledning, liksom erfarenhet av eller intresse för utveckling av processer och digitalisering. Du har en hög digitaliseringsmognad och har lätt för att använda stora delar av de funktioner som finns i Officepaketet, framför allt Excel. Du besitter kunskap som gör det möjligt att bygga upp databaser samt utveckla verktyg för att analysera datan och omforma den till användbar och ändamålsenlig information.
Du har en god insikt i företagens situation och du är bra på att se konsekvenser för verksamhetsutövare och konsumenter i olika frågor. Det är meriterande om du har erfarenhet av livsmedelssektorn, till exempel från att ha arbetat i livsmedelsföretag, likaså om du har erfarenhet från myndighetsarbete eller livsmedelskontroll.
För att lyckas i ditt arbete agerar du ansvarstagande, samarbetsinriktat och utvecklande. Du är lösningsfokuserad och bjuder in till och är öppen för samarbeten och nya perspektiv som förbättrar våra leveranser. Du trivs med att arbeta i team och är öppen för nya arbetssätt. Du delar med dig av din kompetens och dina lärdomar för att stärka vår gemensamma förmåga. Du ser värdet i samarbete mellan enheter och avdelningar men är även van att agera tillsammans med externa kontakter.
Som person har du en god analytisk och pedagogisk förmåga. Du har en förmåga att enkelt och okomplicerat kunna förmedla och kommunicera information. Du tar självständigt initiativ till aktiviteter, ansvarar för planering och slutför dina arbetsuppgifter inom förväntad tid och med rätt kvalitet. Du förmår manövrera och prioritera i ett omfattande flöde av arbetsuppgifter. Du har både ett öga för detaljer och en god förmåga att se helheter.
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.
Du är välkommen att kontakta rekryterande chef Sofia Ardell. Representant för Saco-S är Frida Broman och för ST Anders Staffas. Samtliga nås via vår växel, tel. 018-17 55 00.
Sista ansökningsdag är 2024-06-12. Ansök via platsannonsen på Lediga jobb (livsmedelsverket.se), märk ansökan med diarienummer 2024/02051. Ansökan ska vara skriven på svenska.
Anställningsform: Tillsvidare, Heltid. Vi tillämpar 6 månaders provanställning
Tillträde: 1 september 2024, eller enligt överenskommelse
Organisationstillhörighet: ROR/MEX
Placeringsort: Uppsala
All tillsvidareanställd personal vid Livsmedelsverket är krigsplacerad inom myndigheten.
Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.
Välkommen med din ansökan!
Denna rekrytering sker helt genom Livsmedelsverkets försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Livsmedelsverket arbetar för att maten som produceras, säljs och serveras i Sverige ska vara säker och ärlig, för ett samhälle där det är lätt för människor att äta på ett hälsosamt och hållbart sätt, och en trygg livsmedels- och dricksvattenförsörjning i vardag och kris. Våra verktyg är kunskap, råd, regler och kontroll. Totalt är vi cirka 630 medarbetare, varav drygt 330 i Uppsala och ytterligare 300 som arbetar med livsmedelskontrollen ute i landet.